.somewhere over the rainbow.

kertomuksia pienten ihmisten suurista kokemuksista.

torstaina, toukokuuta 10, 2007

surfers paradise

Nimbinista matka jatkui yha pohjoiseen Gold Coastille, tarkemmin sanottuna Surfers Paradiseen, jossa ystavamme Antero on viettamassa vaihto-opiskelujaksoa. Ystavallisena herrasmiehena Antero lupautui majoittamaan meidat hotellihuoneensa lattialle, ja taytyy kylla sanoa etta muutaman viileahkon telttayon jalkeen huovalla paallystetylla lattialla uni maistui kylla todella hyvin. Maanantaina yritettiin kayda katsomassa rugbyottelua, mutta pelihan oli myyty loppuun joten jouduimme tyytymaan ottelun seuraamista paikallisessa pubissa tuopin kera. Koska aika ei riittanyt outbackilla kaymiseen, oli tiistaina ohjelmassa elaintarhassa kaynti. Kyllahan Australiassa nyt pitaa vahintaan kenguruita nahda. Siellahan niita sitten oli. Oli myos koalaa, kaarmetta, monenmoista lintua, krokotiilia ja ties mita kaikkea muuta Australian elainmaailman kummallisuuksia. Eihan se nyt sama ollut kuin etta olis luonnossa nahnyt, mutta sai luvan kelvata. Keskiviikkona Antero lahti tunnollisesti opiskelemaan ja me lahdettiin vesipuistoon temmeltamaan. Illalla ostettiin kuutio valkoista goonia, eli suomeksi neljan litran tonkka halvinta valkoviinia. Neljan litran laatikko maksoi 9 aussidollaria (n. 6 e), eli kovin hintavaa tavara ei ole. Ja sen kylla huomaa. Aika kaukana se oikeasta viinista on, mutta alashan se silti meni. Laatikon tyhjennettya kaytiin viela vilkaisemassa muutamaa paikallista yokerhoa. Tanaan lennettiin sitten takaisin Sydneyyn ja huomenna lahtee lento Uuteen Seelantiin.









Kaksi viikkoa on Australiaan aivan liian lyhyt aika. Siina ajassa ehtii vasta miettimaan mita kaikkea taalla voisi tehda. Sen verran hyva maku tasta maasta jai etta luultavasti tanne joutuu viela uudestaan tulemaan. Nahtavaahan taalla riittaisi useiksi kuukausiksi, vuosiksikin. Ainakin Great Barrior Reefille pitaa tulla joskus sukeltamaan.





Kahdessa viikossa ei tasta maasta paljonkaan viela ehdi oppimaan, mutta listaan tahan joitain asioita jota nyt tulee mieleen:
  • Ihmiset - australialaiset tuntuvat lahes kaikki olevan erittain hyvantuulisia, oikein ystavallisia ja monella tuntuu olevan viela hyva huumorintajukin. Hauskoja ihmisia kaikenkaikkiaan.
  • Buddy, mate, brother, honey, baby, darling, sweetheart - muutamia sanoja joilla aussit puhuttelee tuntemattomiakin
  • Ymparistoystavallisuus - aussit pitavat hyvin huolta elinymparistostaan ja luonnostaan. Ihmisia kehotetaan olemaan roskaamatta, kayttamaan ymparistoystavallisia tuotteita, valttamaan turhaa roskan tuottamista, kayttamaan vetta ja energiaa saastavaisesti jne. Oikea asenne.
  • Drive-thru-viinakaupat - miksei Suomessa ole jo tallaisia???
  • viiden sekunnin liikennevalot - jalankulkijana katua ylittaessa vihrea valo palaa keskimaarin 4 - 5 sekuntia. Australian tapa rajoittaa elakemenoja?
  • 80's is back - jotkut naiset kayttavat vaatteita jotka nayttaisivat olevan oikeasti sielta 80-luvulta. Eihan se kasarimuoti tuu enaa takaisin, eihan?
  • Mustat ihmiset - Australiassa ei ole juuri lainkaan tummaihoisia. Sekin yksi kenen kanssa juteltiin oli asunut Hameenlinnassa... Ei maailma pieni ole ei.
  • Piirakat ja kebabit - nam!

Huomenna siis Uusi Seelanti ja Auckland, Antero tulee lauantaina perasta ja siita alkaa kahden viikon road trip maan pohjoisosasta etelaosaan. Voi olla etta tana aikana ei blogia juuri ehdi paivittelemaan, joten karsivallisyytta.

-t.